Bear’s Den en Matthijn Buwalda in ‘Holy Hits special’ (podcast)

bron: EO.nl

EO podcast over muziek, geloof, hokjes en vakjes

Wanneer is een nummer christelijk? Waarom horen we in mainstream muziek spirituele verwijzingen? En wat is de zin en onzin van deze labels? Deze en meer vragen komen aan bod in de eerste podcast-special van het EO-radioprogramma ‘Holy Hits’ (NPO Radio 2). Presentatrice Martine van der Spek gaat met singer-songwriter Matthijn Buwalda en de Britse folkrockband Bear’s Den op zoek naar verbinding.

“In Holy Hits draaien we veel muziek die duidelijk gelabeld is als christelijk”, vertelt Martine. “Sinds ik met dit programma bezig ben, ontdek ik opnieuw hoe breed dat is. Het is niet zo eenvoudig te kaderen. Dat is precies waar deze special over gaat.”

Verwijzingen naar de Bijbel
De band Bear’s Den – die volgende week live te zien is in Amsterdam en Groningen – omschrijft zichzelf niet als christelijk. In de muziek van Andrew Davie en Kevin Jones zijn echter wel volop verwijzingen naar de Bijbel te vinden. Zo is hun nummer Isaac duidelijk geïnspireerd op het Bijbelverhaal van Abraham en Isaak. “Ik had nooit verwacht dat ik hierover zou schrijven, maar het spreekt me aan en ik ben ermee opgegroeid”, vertelt Andrew Davie. “Ik vind het een heel interessant verhaal over een vader-zoonrelatie en ik wilde het gebruiken om de relatie met mijn vader onder woorden te brengen. Hoe zou ik mij voelen als ik in de situatie zat waarin Isaak zich bevond?”

Balanceren
Waar Bear’s Den ‘mainstream’ muziek maakt, wordt de muziek van Matthijn Buwalda bestempeld als ‘christelijk’. De zanger schrijft en zingt liedjes die balanceren tussen kleinkunst en Nederpop; kleine verhaaltjes over geloof en leven. Christelijke artiesten bestaan volgens hem niet. “Er bestaan christenen die artiest zijn. Er bestaan artiesten die geen christen zijn. Ik ben christen en ik ben artiest.”

Het gesprek openen
“Door de special willen we het gesprek openen en mensen uitdagen om verder te kijken”, legt Martine uit. “Toen ik met Holy Hits begon, was ik benieuwd wat de Radio 2-luisteraar van onze muziek zou vinden. En volgens mij kunnen de muren weg. Je hoeft niet per se in de kerk te zitten of exact te weten wat je gelooft om naar deze muziek te luisteren. Of, zoals Matthijn dat zo mooi zegt: ‘De kunst van bruggen bouwen is dat je – als je de brug afhebt – niet naar de overkant loopt, maar dat je op het midden van de brug gaat staan’.

Luisteren
De podcast-special is te beluisteren via SpotifyiTunes (Apple), The Podcast App (Android) of de website nporadio2.nl/holyhits.

Bron: EO.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *