Nieuwe theaterfilm over onze huidige vorm van kerk-zijn: Overboord

Peddelenof poedelen? Zit jij liever op een cruiseschip of geef jij er de voorkeur aan om te roeien op een reddingsboot?

De vier personages in de korte theaterfilm ‘Overboord’ hebben deze keuze niet. Hun cruiseschip is gezonken, ze zijn in alle haast in een reddingsboot gezet en nu zitten ze letterlijk met elkaar opgescheept. De vier, twee mannen, een vrouw en een meisje, komen op een eiland terecht waar ze getest worden op hun vermogen tot samenwerken en overleven. De film wordt in 3 delen gelanceerd; het eerste deel komt uit op 16 april om 20.00 uur via diverse social mediakanalen.


Het verhaal staat symbool voor het proces waar de kerk in terecht is gekomen. Onze huidige vorm van kerk zijn (het cruiseschip) staat onder druk en deze corona tijd (het eiland) is hét moment om te bezinnen, wat gaan wedoen als alles straks weer ‘normaal is’. Terug naar het cruiseschip, of nieuwe, flexibelere vormen van kerk zijn (de reddingsboot) aangaan? En wat doen we met de mensen die we als kerk kwijt zijn geraakt of zij die God nog niet kennen? De spelers staan symbool voor de soorten kerkgangers die er gemiddeld zijn. Daarnaast is er een vijand die probeert de spelers te verleiden op het eiland te blijven en uit elkaar te drijven.

Deze tijd biedt nieuwe kansen, die we mogen aangrijpen. Er zijn in deze periode nieuwe patronen ontstaan en we zullen niet meer teruggaan naar het oude. Hoe kunnen wij als kerk relevant blijven en onze missie vormgeven in een nieuwe tijd? Met dit project willen we de dialoog op gang brengen over kerk-zijn in de 21e eeuw. Door corona zijn veel dingen in stroomversnelling geraakt of zijn de verschillen in de maatschappij groter geworden. Daarom is deze dialoog juist nu relevant. Terug naar het oude kan niet, maar hoe ziet de toekomst van de kerk er dan uit?

De film wordt live uitgezonden in 3 delen met elk een duidelijk thema, ingebed in een talkshow. Tijdens de talkshow gaan we in gesprek met de spelers en een mystery guest. De mystery guest is een deskundige die zijn of haar visie deelt met betrekking tot wat de kerk te doen staat na corona. Na afloop van de talkshow gaan we in breakoutrooms verder waar aan de hand van gespreksvragen het gesprek kan worden voortgezet.

Daarnaast bieden we een follow-up traject aan waardoor kerken coaching kunnen krijgen om daadwerkelijk nieuwe stappen te zetten. De vragen en de video zullen ook na afloop gratis beschikbaar worden gesteld zodat mensen ook zelf in gespreksgroepen hier over kunnen doorpraten. Dit project is mede mogelijk gemaakt door diverse fondsen waaronder Kerk en Wereld in samenwerking met de PKN, AlphaNederland en de werkgroep Samensturing in de kerk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *