Rivelino ‘Blackrockstar’ Rigters komt met een re-release van het nummer dat hij in 2013 al een keer uitbracht “God is niet wit” die toen naar aanleiding van het 150 jaar jubileum van de afschaffing van de slavernij werd geschreven.
Nu anno 2020 is de track nog actueel met het aanhoudende protest tegen racisme. Vandaag op de dag van Keti Koti, het feest ter afschaffing van de slavernij in Suriname en Nederland wordt de track “God is niet wit” opnieuw uitgebracht. De track is geproduceerd door Dino Beatz, opnieuw gemixt door iLL Skillz en gemasterd door Statinski. Maar de woorden zijn nog even direct: “Uh, God is niet wit. Bloedrood lam. Heeft de zonde uitgewist. Zwartroet, slavernijverleden, Ik geef de zwarte piet aan racisme in het heden.”
Als God niet wit is, welke kleur heeft Hij dan?
Rivelino gelooft dat God zichzelf persoonlijk kenbaar maakt aan iedereen die daar naar opzoek is. In het verleden zijn er veel afbeeldingen van Jezus gemaakt. In de westerse cultuur is Hij vaak als een blanke man neergezet, ondanks dat Hij een geboren Jood uit het Midden Oosten was. In de Bijbel waar het verhaal van Jezus is opgetekend, wordt de huidskleur van Jezus nergens beschreven. In het Bijbelboek ‘Openbaringen’ wordt Jezus omschreven als een persoon met wit haar als wol of sneeuw, ogen als vuur en zijn voeten gloeiden als brons in het vuur. Iedereen die een ervaring met Jezus heeft gehad heeft een ander en persoonlijk beeld van Hem.
De Amerikaanse protest- en gospelzanger Larry Norman zong in de jaren negentig in het nummer God part III: “And i don’t believe the aryans are the master race. If you think that Jesus is white you’d be surprised to see His face”.
In elke cultuur is er een afbeelding van Jezus te vinden en hebben mensen een beeld van Hem proberen te creëren die past binnen hun context. En het christendom heeft zich vaak aangepast aan de cultuur waar het verkondigd is. Tot het de dominante godsdienst werd in een cultuur. Daarna zag je dan ook uitwassen van onrecht goedgesproken worden in de naam van God. Zo ook slavernij en de handel in slaven in het verleden.
Nageslacht van slaven
Rivelino heeft zich al jaren ingezet in de strijd tegen racisme en wil ook het onrecht daarvan aan de kaak stellen. Zelf is hij van Surinaamse afkomst en waren zijn voorouders slaven op de plantages aldaar. Er is een tijd geweest dat Nederlanders veel geld hebben verdient over de rug van slaven, maar ook aan de plantages waar de slaven op werkten.
Met de track ‘God is niet wit’ wil Rivelino dat onrecht aankaarten en ook deze zwarte bladzijde van de Nederlandse geschiedenis levendig houden. Want als we het wegduwen of vergeten is de kans nog groter dat de geschiedenis zich herhaalt.
Ilco van der Linde, co-founder van de Bevrijdingsfestivals: ‘Rivelino praat niet alleen over waar hij staat, hij lééft zijn verhaal.’