#itisoknottobeok campagne met Niet Alleen en nieuwe lied ‘Als het te diep is’ van het Adem Project

Aandacht vragen voor depressie en somberheid in samenwerking met #Nietalleen

Ede, 15  januari 2021 – Het ADEM Project komt op 18 januari, op Blue Monday met een nieuw lied: ‘Als het te diep is’. Met dit lied wil het schrijverscollectief dat bestaat uit verschillende christelijke muzikanten en liedschrijvers niet alleen een nieuw lied uitbrengen, maar tegelijkertijd depressie en somberheid bespreekbaar maken. Niet alleen om mensen die de clip zien of het lied horen te raken, maar om daar doorheen de boodschap te delen: er zijn veel mensen die met deze gevoelens rondlopen. #itsoknottobeok

© ADEM PROJECT

Het lied Als het te diep is geeft woorden aan de eenzaamheid die mensen meemaken in een depressie. Het beschrijft niet alleen de diepte waarin je weg kunt zakken, maar biedt ook hoop en perspectief; in een situatie waarin het soms eenzaam strijden is, kan het zo nodig zijn dat er iemand is, die naast je staat. Dat is in dit lied verwoordt met de zin: ‘Is er iemand die voor mij de hemel verlaat,  die met mij door mijn hel durft te gaan?’

Blue Monday
De lancering tijdens blue monday is dan ook een logische stap, het is een dag die een stempel heeft gekregen als meest deprimerende dag van het jaar: de vrolijkheid en lichtheid van de kerstperiode is voorbij, de eerste goede voornemens zijn gesneuveld en zijn de dagen nog donker. Hoewel deze dag niet symbool staat voor een depressie wil ADEM juist op deze dag aandacht vragen voor als je je niet oké voelt, omdat dit een dag is waarop je zou kunnen voelen wat iemand die een depressie heeft doormaakt.

Nietalleen.nl
Ook ging het ADEM Project een samenwerking aan met #nietalleen. Tiemen Westerduin, initiatiefnemer van #nietalleen: ‘Door het wegvallen van allerlei sociale momenten staan veel jongeren er alleen voor. Voor veel kinderen en jongeren valt een stuk veiligheid en vrijheid weg en is deze periode super uitdagend. De een die komt er vrij makkelijk doorheen, maar voor anderen is het echt een heel donkere perioe  Op deze manier willen we elke jongere laten weten:´Je staat er #Nietalleen voor!’

#itisoknottobeok
De boodschap aan jongeren die de videoclip zien is: ‘Je bent niet alleen als je je down of eenzaam voelt.’ De clip gaat gepaard met de hashtag #itsoknottobeok die actief doorverwijst naar de website van Adem itsoknottobeok.nl en Nietalleen.nl.

Op de Adem website en die van www.Nietalleen.nl staat dan het telefoonnummer 08001322 (van Niet Alleen) waar jongeren naartoe kunnen bellen of chatten voor een luisterend oor. Ook vinden jongeren hier de link naar de chat van stichting Chris en Voorkom! om anoniem te kunnen chatten en contact te kunnen leggen. Als het nodig is worden ze doorverwezen naar een specialist of organisatie waar ze terecht kunnen zodat ze passende hulp aangeboden kunnen krijgen.

In Nederland krijgt één op de vijf 18-plussers ooit te maken met een depressie. Elk jaar geldt dat voor ongeveer 5% van de volwassenen. Jongeren tussen de 18 en 34 jaar hebben er het meest mee te maken. Tijdens corona is dat aantal flink toegenomen. 57% van de jongeren voelt zich steeds vermoeider en somberder. 74% van de jongeren tot 34 jaar heeft sinds de corona-crisis mentale klachten.
De urgentie zit niet alleen in de getallen, maar voor een groot deel in het bespreekbaar maken. Filemon Peroti, initiatiefnemer ADEM: “In sommige kerkelijke stromingen is het hebben van een depressie een taboe. Het wordt verzwegen of juist aangemerkt als iets geestelijks wat je door gebed kunt verbreken. We willen hier een stem zijn die vooral aangeeft hoe belangrijk het is om naast iemand te staan. Loop niet om iemand heen, maar sta naast iemand – ook als je de juiste woorden niet kunt vinden.”

Woorden geven aan universeel probleem
De muzikanten en liedschrijvers van ADEM merkten op dat bij het schrijven van de liederen hun eigen leven een belangrijk bron van inspiratie vormde. Depressie en somberheid kwamen vaak terug en daarom heeft ADEM er een lied over geschreven – het gaf woorden aan situaties iedereen meemaakt – of persoonlijk of dichtbij. Als je somber bent kan het zo nodig zijn dat er mensen zijn die je misschien niet begrijpen of weten wat ze moeten zeggen, maar je wel steunen. Filemon Peroti: “En wanneer je diep in een depressie zit raak je misschien ook wel het zicht op Jezus kwijt of vertroebelt het iets. In dit lied willen we het uitzingen: ‘Misschien zie jij Jezus even niet, Hij ziet jou, Hij staat naast je, ook als het te diep is. Die boodschap willen we in januari verspreiden.”

Het Adem Project
Initiatiefnemer Filemon Peroti (G-Time) heeft de all star-formatie Adem Project samengebracht. Jay Way, William Wixley, Christiana Bohorguez (TV programma Beste Singer Songwriter van Nederland), Abigail Martina (The Voice), Pearl Jozefzoon, Chesron Sminia, Roald Schaap,  Amanda Lock (Beam Worship), Frank Vermeulen en Ann Michelle Lee maken onderdeel uit van dit bonte gezelschap.

De single is hier te beluisteren, aankomende maandag komt de videoclip uit.
https://soundcloud.com/stichtingreck/als-het-te-diep-is-adem-project/s-rKuAq7Qme9M

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *