Holland Baroque en London Community Gospel Choir presenteren ‘Gospel Baroque’

Een bijzondere muzikale samenwerking tussen een eigenzinnig barokorkest en een swingend gospelkoor met een grote staat van dienst. Holland Baroque en het London Community Gospel Choir (LCGC) touren van 27 november t/m 8 december door Nederland met een programma waarin hun stijlen samensmelten tot een echt nieuwe ervaring: Gospel Baroque. Voor de echte gospelliefhebbers zijn er op 2 en 3 december bovendien workshops met Bazil Meade, de oprichter van het London Community Gospel Choir.

@Wouter Jansen

Het repertoire van ‘Gospel Baroque’ is divers. Het beslaat bijvoorbeeld zowel Händels ‘Zadok the Priest’ als ‘Anthem of Praise’ van Richard Smallwood. De overeenkomsten zijn weelderige koorklanken en een energieke swing. Gospel traditionals wisselen Händels ‘Hallelujah’ in een weer terug-verbarokte versie van Quincy Jones af. Countertenor Alex Potter voegt zich bij de twee groepen. Meer informatie over het programma, tijden en plaatsen is te vinden op www.hollandbaroque.com.

Niet alleen bij gospelliefhebbers staat het London Community Gospel Choir bekend als wereldtop in haar genre. Het koor heeft als bijnaam het ‘vlaggeschip van gospel in Europa’ en bewijst dat al meer dan 35 jaar. Dat het een veelzijdig koor is, blijkt ook uit haar staat van dienst. Het LCGC trad op met artiesten als Mariah Carey, One Republic, Elton John, George Michael, Liza Minelli, Madonna, Eric Clapton en Kylie Minogue. Het werkte ook mee aan de soundtrack van ‘The Lion King’. Het LCGC heeft gospelmuziek bij het grote publiek gebracht en doet dat met meeslepende invloeden uit funk, soul en rhythm & blues.

Het LCGC komt naar Nederland op uitnodiging van Holland Baroque, een eigenzinnig barokorkest dat zijn instrumenten durft te laten zingen, dansen, huilen en lachen. Het ensemble brengt in het repertoire traditie, vernieuwing, verrassing en een vleugje entertainment bij elkaar. Holland Baroque (met oprichters Tineke en Judith Steenbeek als het kloppend hart) werkt sinds zijn oprichting in 2006 samen met vele solisten, componisten, koren en theatermakers. Niet alleen in de veelzijdigheid en creativiteit vonden Holland Baroque en het London Community Gospel Choir elkaar; ook de muziekstijlen zelf bleken op een bijzondere manier samen te smelten. Judith Steenbeek van Holland Baroque: “Tijdens de voorbereiding van ‘Gospel Baroque’ merkten we dat rijke harmonieën, die vanuit het orgel komen, gemeenschappelijke vrienden van barok en gospel zijn. Een Hammondorgel of magistraal barok kerkorgel; beiden baden in een volle klank en hebben vele harmonische mogelijkheden. Het is fantastisch om manieren te vinden om deze rijkdom ook in de orkestpartijen te laten klinken.”

Programma:

– wo 27 nov – Den Haag, Koninklijk Conservatorium

– do 28 nov – Groningen, De Oosterpoort

– za 30 nov – Tilburg, Theaters Tilburg

– zo 1 dec – Amsterdam, Muziekgebouw aan ‘t IJ

– ma 2 dec – Arnhem, Musis

– di 3 dec – Haarlem, De Philharmonie

– wo 4 dec – Heerlen, Parkstad Limburg Theaters

– zo 8 dec – Utrecht, TivoliVredenburg

Gospelworkshops door Bazil Meade

De samenwerking tussen Londen Community Gospel Choir (LCGC) en Holland Baroque resulteert ook in twee workshops door dirigent en oprichter Bazil Meade van LCGC. “We will let you swing én sing!” Dat is de lijfspreuk van het koor die je zelf gaat ervaren tijdens de workshops. Bazil demonstreert gospel door een bekende hymne/spiritual te zingen. Vervolgens ga je zelf aan de slag en leer je 1 of 2 spirituele slavenliederen uit vroegere tijden, maar ook meer recente gospelsongs komen aan bod. Gegarandeerd een swingende en inspirerende workshop en een unieke kans om met één van de iconen van gospel te werken.

De manier om gospel te leren zingen, is door ernaar te luisteren, te herhalen en uiteindelijk zelf te zingen. Dit gebeurt allemaal zonder tekst of bladmuziek, gewoon door te vertrouwen op het (zang)geheugen en dat goed te gebruiken. Gospel is pure emotie en het zingen ervan komt uit je hart en ziel, absoluut de moeite waard om daar met gospelgrootheid Bazil Meade in te duiken. Voorafgaand aan het concert Gospel Baroque (met LCGC en Holland Baroque) heb je de gelegenheid om het geleerde in de foyer te zingen.

Prijs workshops: 30,- (excl. concert). Tijden en info:

Musis Arnhem, ma 2 dec, 15:00- 17:00 uur workshop, uitvoering: ca. 19.30 uur

Philharmonie Haarlem, di 3 dec, 15:00- 17:00 uur workshop, uitvoering: ca. 19.45 uur

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *