Blog vanuit Oeganda met Jafeth Bekx van InSalvation

Blog van Compassion

Jafeth bekx zingt en speelt piano bij InSalvation, is al jaren betrokken bij Compassion en besloot om mee te doen aan de Musketiermarathon afgelopen mei in Uganda, een enorme fysieke en mentale uitdaging. Hij ging Felila uit Uganda sponsoren en kon haar en de familie zelfs ontmoeten in mei tijdens de reis. Alles leek op rolletjes te lopen, totdat hij een paar weken voor vertrek een ingrijpend telefoontje van Compassion kreeg. Felila was plotseling overleden. Jafeth vertelt.

“Ik zou Felila en haar ouders ontmoeten tijdens de reis. Compassion belde dat Felila met spoed naar het ziekenhuis was gebracht met acute malaria. Een lange reis in het afgelegen platteland van Uganda. Ze is binnen een dag overleden.

Dat hoor je dan en je weet niet wat je moet zeggen. Het raakte me zo ontzettend. Ik was vooral heel verdrietig en ergens ook boos. Waarom moest dit gebeuren God? Je weet ergens wel dat dit elke dag gebeurt, maar nu komt het zo dichtbij. Ik sponsorde haar nog maar net. Ze zat al wel in het project. Toen ze belden, zat ik met mijn vrouw in de auto. We hebben nogal wat tranen gelaten.

Felila dankte God op haar blote knieën
Het gaf mij alleen nog maar extra motivatie om te gaan voor de marathon en daarmee mensen in Nederland wakker te schudden. Je hebt een verantwoordelijkheid gekregen. Je hebt gaven en talenten gekregen. Dit onrecht is zo groot en komt zo dicht bij mijn hart. Helemaal toen ik twee weken na het slechte nieuws nog een brief thuis kreeg van Felila, waarin stond dat ze God op haar blote knieën had gedankt dat ze een sponsor had, dat ik haar had gekozen uit velen en dat ze nu eindelijk een toekomst zou hebben. Het was hartverscheurend en voelde alsof ik te laat was.

Ik had meteen zoiets van: ‘Ik kan de familie zo niet achterlaten.’ Ik wilde ze alsnog graag ontmoeten tijdens de reis en heb gevraagd of Felila nog broertjes of zusjes had. Dat bleek zo te zijn. De ouders hebben nu haar zusje Daphine uitgekozen om naar het project te gaan. Ik mocht haar gaan sponsoren en ontmoeten.

Wat een ellende, wat een ellende!
Het was heel indrukwekkend om Daphine en de familie te ontmoeten. Felila was nog maar 1,5 maand geleden overleden. Ik mocht ook het graf zien dat naast het hutje ligt. Je ziet het ontzettende verdriet en de pijn in de ogen van de famillie. Als je daar bent, dan breekt je hart. Dan denk je: ‘Wat een ellende, wat een ellende!’ Het voelde op dat moment misschien tegenstrijdig, maar ik heb geprobeerd ze te troosten en te bemoedigen. Ik vond ze heel moedig, ook al zag ik de pijn en het verdriet in hun ogen.

Het is wel heel raar om te beseffen dat je eigenlijk haar zus zou gaan ontmoeten. Maar doordat Felila is overleden, krijgt Daphine een kans die ze anders niet had gehad. Dat is bizar en niet te begrijpen. Mijn hoop en gebed is toch dat Daphine een sterke vrouw van God mag worden en later een grote impact mag hebben in haar omgeving.”

Op 27 juni doet Jafeth eindexamen voor het Conservatorium. Die avond vertelt hij in beeld, muziek en woorden het indrukwekkende verhaal van Felila en Daphine. Het thema van de avond is ‘From Finish To Start’. Voor meer informatie en het bestellen van kaarten, bezoek deze website. De opbrengst van de avond  gaat naar kwetsbare kinderen, moeders, baby’s en studenten in Uganda, die worden ondersteund door Compassion.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *