Interview met Martin Brand

Martin Brand na hartstilstand weer op de bühne

door Frans Ebeltjes

ZWOLLE – De Zwolse gospelzanger Martin Brand, die begin juni werd getroffen door een hartstilstand, is genomineerd voor de Zilveren Duif Award, de prijs van de Nederlandse christelijke muziek. De bijzonder snel herstelde zanger pakt volgende week in Hattem met het project Praise United de draad weer op.

„Het is een wonder dat ik er nog ben”, aldus de 32-jarige Zwolse zanger, terugkijkend op de 3e juni waarop zijn hart het zonder enige voorwaarschuwing begaf. De hartstilstand zorgde voor een storm aan publiciteit, vooral ook omdat de Zwollenaar enkele dagen later zou spreken op de massale EO-Jongerendag in Arnhem. „Toen ik in het ziekenhuis wakker werd en de kamer behangen zag met kaarten had ik wel door dat het niet onbekend was gebleven”, vertelt Martin, die al enkele dagen na zijn opname vanuit het ziekenhuisbed via zijn website en Facebook reageerde. „We kozen voor openheid, omdat zo veel mensen meeleefden, bezorgd waren en voor mij baden. Dat kun je niet onbeantwoord laten. Bovendien wil je niet dat er allerlei wilde verhalen rond gaan zingen.” Ondanks nog een tweede hartstilstand in het ziekenhuis zette het herstel van de zanger/spreker goed door. Na een maand kon hij het ziekenhuis verlaten. Nader onderzoek toonde een erfelijke ziekte aan die spontaan hartkamerdefilibreren kan veroorzaken. „In principe kan het zo weer gebeuren, maar het kan ook nooit meer voorkomen. Aan die wetenschap moet ik wennen. De artsen hebben me wel verzekerd dat je zoiets niet voelt aankomen. Stelt wel gerust, want anders zou je bij elke pijntje en vreemd gevoel het idee hebben dat het je weer gaat overkomen. Ik heb ook een ICD geïmplanteerd gekregen om in geval van een ritmestoornis gelijk in te grijpen.”

Tien minuten hartstilstand heeft bij Martin Brand geen blijvende schade veroorzaakt. „In het begin wat minder concentratie en wat conditie-verlies, maar verder doet alles het nog. Mijn hart is verder goed. En omdat de kans op problemen in rust groter is dan op momenten dat ik bezig ben, kan ik ook rustig weer aan het werk gaan. Soms is het wel grappig dat mensen me in de gaten houden en steeds vragen of het nog wel gaat. Revalideren is het publieke domein valt niet mee. Wel ben ik bewuster geworden van mijn leven. Ik voel me geroepen om over God te speken en te zingen, maar realiseer me dat dat ook verslavend kan werken. Ik wil het graag blijven doen, maar wel de prioriteit leggen bij mijn gezin.” Brand heeft de afgelopen maand al enkele kleinere optredens gedaan en spreekbeurten vervuld, onder andere in Kampen en Apeldoorn. Het eerste grote project start volgende week in de Open Poort in Hattem met Praise United (PU Hattem op Youtube), een groot regionaal gelegenheidskoor waarmee na vijf repetities een concert (29 september) wordt verzorgd. Ondertussen kan er via www.zilverenduif.nl  twee maanden lang gestemd worden voor de Zilveren Duif Award, die in november zal worden uitgereikt tijdens de Week van de Christelijke muziek. De prijs heeft een tijdlang onder het stof gezeten. Na een laatste uitreiking in 1989 is er nu weer een verkiezing op poten gezet. Martin Brand is in een aantal categorieën genomineerd.

 

Bron: http://www.kerkinhetmidden.nl/nieuws/detail/martin-brand-na-hartstilstand-weer-op-de-bühne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *