Songwriterscollectief Yfeel komt met nieuwe single ‘Glashard’: een lied over verlies zonder afscheid in coronatijd

EDE, juni 2021 – Songwriters en producers collectief Yfeel brengt op 25 juni de eerste van drie singles uit, geïnspireerd op het verhaal van iemand die iets ingrijpends heeft meegemaakt in coronatijd. Zoals Bianca. Zij verloor haar beide ouders. Door de lockdown kon zij niet van dichtbij afscheid van hen nemen. Speciaal voor Bianca schreef het collectief Glashard. Een lied over verlies zonder afscheid. Maar ook over liefde en een sprankje hoop door de scherven van verdriet heen.

De songwriters van Yfeel stonden voor een uitdaging toen zij het verhaal van Bianca hoorden. Hoe vertaal je deze gevoelens van verlies in woorden en in muziek? “’t is lastig uit te leggen, lastig om te zeggen,” zingt William Wixley aan het begin van het nummer. “Door het raam zag ik je liggen, achter het glas ben jij gegaan.”

Over het ontstaan van de song vertelt drummer en projectleider, Sjoerd Krijtenburg: “De bandleden hebben allemaal verschillende muzikale achtergronden. In het oorspronkelijke plan voor dit project lag er de intentie om in één bepaald genre te gaan werken. Maar juist de verhalen die we te horen kregen – naast de impact die het op ons had – hebben ons muzikaal gezien op een compleet ander spoor gebracht. We zijn gegaan voor de ziel van het liedje.”

Erkenning
Die beslissing resulteerde in het geval van Glashard in een gevoelig en tegelijk krachtig piano gedreven nummer. Om dicht bij de essentie van het lied te blijven werd, voorafgaand aan de studioversie, het live optreden      voor de mini-documentaire over Bianca  in één take opgenomen     .

Met de muziek hoopt Yfeel woorden te geven aan mensen om ook hun eigen verhaal te verwerken. “We wilden door verhalen op muziek te zetten, mensen helpen met verschillende ogen terug te kijken naar de afgelopen periode waar we allemaal op onze eigen manier doorheen zijn gegaan,” zegt zanger William Wixley. “We hopen dat het lied de ouders van Bianca eert en iedereen in een soortgelijke situatie erkenning en troost mag geven.”

Over Yfeel
Yfeel is een groep songwriters, producers en muzikanten die ondersteund door het Cultuurmakersfonds drie verhalen op muziek hebben gezet. Drie verhalen van mensen als een muzikale verslaglegging van de coronacrisis. Glashard is de eerste single in deze serie en wordt gezongen door William Wixley en begeleid door toetsenist Chris den Dulk, bassist Eljakim Okkerse en drummer Sjoerd Krijtenburg. De single is te beluisteren via Spotify, YouTube en andere bekende streamingdiensten.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.