Andrew Feeney raakt hoofd en hart met nieuwe EP ‘Speaking Skies’

Het is deze dagen een uitdaging om te proberen de wereld te begrijpen. Pandemie, economische en sociale crises; aan vragen en problemen lijkt geen gebrek te zijn. De Ierse singer-songwriter Andrew Feeney greep in dit alles naar dat wat zijn grote uitlaatklep is: muziek. Zijn nieuwe EP ‘Speaking Skies’ (release 19 augustus) is het resultaat. Een verzameling indrukwekkende, doorleefde liedjes die hart en hoofd aanspreken.

‘Speaking Skies’ bevat liedjes die de afgelopen jaren groeiden en bloeiden – eerst in het hart van Andrew Feeney, later in de samenwerking die hij met artiesten uit diverse landen vond. De EP is geproduceerd door Elisa Krijgsman. Het is muziek waarin de Ierse passie van Feeney klinkt, vermengd met internationale invloeden die het een breed publiek gunnen. Het geheim van de kracht van ‘Speaking Skies’ lijkt voor de hand te liggen: dit is muziek die je raakt in de verste hoeken van je hart. Muziek die perspectief geeft bij de woelige wereld om je heen. “‘Vulnerable’ gaat bijvoorbeeld over hoe kwetsbaar we zijn. Hoe we controle missen terwijl we daar juist zo’n behoefte aan lijken te hebben” zegt Andrew. “We zijn vaak slechts één moment, één beslissing verwijderd van verandering in ons leven. Ik wilde met dit lied woorden geven aan mijn verlangen naar een hogere macht: een God die de controle heeft en waarop ik kan vertrouwen in deze onvoorspelbare tijd en wereld.”
De relatie met God kan voor iemand voelen als roepen naar een stille lucht. Voor Andrew Feeney is het een gesprek – een diepe relatie die gevormd is door zijn persoonlijke reis die wereldwijde wortels heeft in Europa en Amerika. Het hart van veel van de liedjes draait om relaties, zowel tussen mensen onderling als tussen mens en God, zoals het gepassioneerde ‘I Will Not Let Go’ en ‘Like A Train’. “Het is geweldig om iets te schrijven over het karakter van God” zegt Andrew. “Ik wil zijn liefde en karakter door mijn muziek zichtbaar laten worden. Het lied ‘Come Alive’ is daarom ook als het ware een wens die ik uitzing over mensen. Dat ze tot leven mogen komen zoals ik dat deed als tiener. ‘I Will Not Let Go’ is een liefdeslied wat open staat voor interpretatie. Je kunt het horen als een lied tussen twee mensen waarbij de een de hoop niet wil laten varen dat de ander open staat voor een relatie, maar het is ook te beluisteren als Gods vurige verlangen en niet-aflatende liefde naar ons toe. Ik houd op die manier van muziek waarin ik mijn hart kan uiten naar God en Hem kan bezingen, zoals in ‘No One Like You’, maar ik waardeer het ook zeer om algemener als singer-songwriter bezig te zijn – zonder regels of restrictie.”
Die overtuiging bracht Andrew bij het internationale collectief Bonfire. Met een uiteenlopende groep musici uit diverse delen van Europa ontstaat een unieke smeltkroes – muziek die letterlijk grenzen doorbreekt. In Ierland is Andrew ook actief als vocal coach en betrokken in een levendige gemeenschap in Galway.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *