Erik de Mooij komt met eerste album ‘His Glory Revealed’

Rijnsburg, maart 2022

Erik de Mooij: een actieve, persoonlijke relatie met God is soms best lastig, maar óók heel tof

Als het aan aanbiddingsleider Erik de Mooij ligt, delen we meer ons hart met God. Zijn debuutalbum, His Glory Revealed, verschijnt 21 maart en staat vol met hoop- en verwachtingsvolle liederen die voor de kerk vandaag geschreven zijn.
Van het ene op het andere moment werd Erik wakker met een refreintje in zijn hoofd, de tekst en melodie van wat later het refrein van His Glory Revealed zou gaan worden, de single die hij in 2021 uitbracht samen met zijn nieuwe band. Nu His Glory Revealed is toegevoegd aan het – inmiddels – gelijknamige debuutalbum, voelt het als een compleet verhaal, aldus de zanger.

“Ik had in coronatijd een gesprek met een kennis van mij die zich een beetje eenzaam voelde,” vertelt de 24-jarige accountant uit Rijnsburg enthousiast over het ontstaan van de titeltrack. “Ik had het er met hem over dat je je soms zo alleen kan voelen, en dat mensen dan komen met die clichés van ‘God is toch bij je, waarom voel je je dan alleen?’. Het is super mooi dat mensen dat zeggen en heel goed bedoeld, maar het lost het probleem niet op. Met hem in gedachten schreef ik het eerste couplet dat als het ware zegt – ook al klinkt het als een cliché – weet dat je ook dáárover je hart bij God kan luchten. En dat je dan misschien vanzelf Gods glorie gaat zien.”

Wat is de reden dat je debuutalbum niet vorig jaar maar pas dit jaar uitkomt?
“Ik schreef dit nummer in een periode in mijn leven waarin ik echt geloofde dat op het moment dat we de, in onze ogen, simpele dingen met God gaan delen, Gods glorie zichtbaar zou worden in ons leven. Hoe meer we bidden, hoe meer we ons leven delen met God, hoe meer Hij zal ingrijpen of dingen aan ons zal laten zien, zo van: ‘Hé, ik ben erbij’. Diezelfde periode markeerde ook de start van mijn band, en persoonlijke dingen die in mijn leven speelden. Kortom, dit lied was zo tekenend voor mij en de band, dat ik dacht: ik wil dit snel uitbrengen, want nu is de tijd. Eigenlijk is toen de release van A New Revival – zoals mijn nog uit te brengen soloalbum toen heette – vooruitgeschoven en werd His Glory Revealed een prioriteitenproject.”

Wat is voor jou de dagelijkse uitwerking van His Glory Revealed?
“Ik hoorde ooit eens in een preek die me altijd is bijgebleven van een spreker tijdens een Mozaïek Worship Conference, die zei: ‘Elke keer als wij bidden, zet God een stap’.
Daar komt misschien ook wel die oproep vandaan in het refrein: So open your heart and tell Him your story; deel maar gewoon, deel gewoon je hart. Maar maak het ook niet groter dan het is.
Ik spreek best wel veel met jongeren die zeggen: ‘Ja maar, als ik dan stille tijd met God ga nemen, dan moet het minimaal een half uur zijn, en dan moet ik m’n bijbeltje in de buurt hebben etc’. Of: ‘O ik heb maar tien minuten, dan doe ik het wel helemaal niet’.”

“Er worden zoveel voorwaarden aan gebed gehangen. Ik denk dan: neem in ieder geval die tien minuten de tijd voor God. Dat lukt mij ook niet altijd hoor (het is tegelijkertijd een oproep aan mezelf), alleen, hier gaat het wat mij betreft om: stel nu dat ik die tien minuten zou gebruiken om aan God te vertellen waar ik mee zit, of tegen Hem zou verzeggen: ‘Ik wil het in ieder geval in Uw handen leggen, en mezelf daarin wegcijferen en ook openstaan voor wat U daarmee wil gaan doen’. Dan heb ik minder om mij zorgen over te maken, ik heb het met God gedeeld én ik heb in ieder geval er tien minuten de tijd voor genomen. Dát vormt misschien wel een moment van gebed waarvan God denkt: ‘Ik zet weer een stap’.”

Jij zet de eerste stap naar God en je geeft ruimte aan Hem, om daarop te reageren?
“Ja. Het is niet dat God niet weet wat er in ons hart speelt. Maar ik denk dat Hij het tof vindt om het van óns te horen. Net als dat je soms als vrienden dingen van elkaar kan weten, aan iemand kan merken dat hij of zij er gewoon niet lekker inzit. Je kunt vragen hoe het gaat, maar zolang diegene niets vertelt, probeer je de ruimte te geven aan iemand om naar jou toe te komen. We kunnen zo dóór blijven rennen. Op het moment dat je zelf tot God komt, dan gaat Hij veel meer leven. Veel meer leven voor jou persoonlijk, en daarmee wordt Hij ook makkelijker zichtbaar voor andere mensen. Daarvan gaat je kerk meer bloeien denk ik, wanneer mensen een actieve, persoonlijke relatie met God opbouwen. Dat is niet makkelijk, dat is best wel lastig. Maar óók tof!”

Over het album
Bijna 2,5 jaar geleden is Erik de Mooij aanbiddingsliederen gaan schrijven die allemaal in een vrij korte tijd zijn ontstaan. His Glory Revealed is een album geworden met uptempo tracks en hoopvolle muziek, waaruit het verlangen klinkt: hoe kunnen we de kerk, Gods gemeente, weer laten bloeien? Het is een weergave van verschillende momenten van stille tijd met God, waarin dankbaarheid centraal staat (Father’s House), maar ook overgave (I Lay it All) en verwachting (A New Revival).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *