Frank van Essen presenteert solo cd ‘Sanctum’ live met audiovisuele belevenis

Muziek komt tot haar recht als ze niet alleen gehoord, maar ook echt beleefd wordt. Weinig musici weten dat beter dan multi-instrumentalist Frank van Essen. Vijfentwintig jaar lang speelde hij in de Celtic / symfo groep IONA. Jarenlang speelde hij als sessiemuzikant drums en viool voor tientallen artiesten. En als producer speelde hij een belangrijke rol in de muziek van Sela en Trinity. Met zijn instrumentale solo cd ‘Sanctum’ laat Frank van Essen voor het eerst zijn geheel eigen muziek spreken. Muziek zonder woorden, maar wel met inspirerende beelden. Het album wordt op 23 juni gepresenteerd met een bijzonder concert in theater De Voorveghter in Hardenberg. ‘Zandtovenaar’ Gert van der Vijver en fotokunstenaar Bertil van Wieren werken aan de avond mee.

 

Het past bij Frank van Essen om zijn nieuwe solo album ‘Sanctum’ instrumentaal te maken. Hij levert al jaren als producer een woordenloze bijdrage aan de muziek van Sela. Dit jaar ontving hij voor de productie van het album ‘God van Leven’ een Zilveren Duif Award.

‘Sanctum’ (een ‘heilige plaats’) neemt je mee op een reis vol verwondering, bezinning en viering. De muziek is instrumentaal en toch verhalend als die van IONA. Ze wordt beschreven als een stijlenmix met als rode draad wereldmuziek. Het is muziek die je de pieken en dalen in een (geloofs)leven doet voelen. Stukken die je als een filmsoundtrack meevoeren zoals ‘Introspection’, ‘A Million Stars’ en ‘The Face Of Grace’.

Tijdens het theaterconcert in Hardenberg op 23 juni komt ‘Sanctum’ niet alleen live tot leven door een ervaren band. En wát voor een band: toetsenist en gitarist Dave Bainbridge (bekend van IONA), pianist Jan Willem van Delft, gitarist Allard Gosens, bassist Mark Dekkers, drummer Peter Dijkstra en saxofonist Sjoerd Visser spelen allemaal mee. En met twee oud-leden van IONA op het podium, zal er ongetwijfeld een uitstapje naar dat repertoire gemaakt worden. Daarnaast zal Zandtovenaar Gert van der Vijver op zijn geheel eigen wijze schitterend in zand uitbeelden en versterken wat de muziek van ‘Sanctum’ laat horen. En dan zijn er nog de adembenemende foto’s van de Ierse kust van fotokunstenaar Bertil van Wieren. Hij was mede verantwoordelijk voor het artwork van ‘Sanctum’ en geeft de avond des te meer sfeer met zijn indrukwekkende beeldmateriaal uit Ierland; het land dat een bakermat was voor het christendom in Europa en veel muziek (waaronder die van IONA) inspireerde.   

 

Een ervaren band en inspirerende zand- en fotokunstenaars laten je 23 juni de instrumentale muziek van ‘Sanctum’ niet zomaar horen en zien: ze laten het beleven.

Kaarten voor het concert in theater De Voorveghter in Hardenberg zijn nog verkrijgbaar viawww.devoorveghter.nl. Mis het niet!

Door: Leon van Steensel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *