JOKE BUIS EN ROKUS MAASLAND ONTDEKKEN NIEUWE CREATIEVE SAMENWERKING MET ‘ONDERWEG NAAR JOU’

Op 22 april presenteren Joke Buis en Rokus Maasland de gezamenlijke single ‘Onderweg Naar Jou’. De artiesten zijn twee verschillende persoonlijkheden en karakters. Toch vonden ze elkaar bij schrijfsessies en ontstond een mooie samenwerking. Er bloeide nieuwe muziek en er kwam een creatieve lente die nu tot een eerste resultaat leidt: ‘Onderweg Naar Jou’, het startschot van een creatieve lente die in juni ook live te beleven is met theaterconcerten.


Als de lente voor ‘nieuwe kansen’ staat, dan is ‘Onderweg Naar Jou’ een toepasselijk liedje met een diepere laag. Voor zowel Joke Buis (uit Veenendaal) als Rokus Maasland (uit Ermelo) is de single een sprong in het diepe. Beiden zijn ervaren muzikanten (Joke met haar eigen band en Rokus met zijn band The Bowery), maar gingen de uitdaging van creatief samenwerken aan en vonden er nieuwe inspiratie in. Het eerste resultaat is ‘Onderweg Naar Jou’: een single die onder woorden brengt wat onder leeftijdsgenoten van Joke en Rokus (beiden rond de 40) veel voor komt… maar niet vaak uitgesproken wordt. In een relatie is in het begin alles ‘nieuw’ en een avontuur. Maar met het verstrijken van tijd komt soms ook twijfel, frustratie en een grotere afstand. Het avontuur lijkt ver weg. Soms lijkt het zelfs beter of eenvoudiger om een streep te zetten. ‘Onderweg Naar Jou’ werd het verhaal van personen die toch weer naar elkaar toe bewegen. Met alle emoties en bagage, maar ook met een herinnering aan hoe het weer kan worden. Stap voor stap weer naar elkaar toe, hopen op een nieuwe lente.

Joke Buis startte na de eerste lockdowns anderhalf jaar geleden ‘creatieve maandag’. Een vrij geplande vaste dag in de week om vrijuit te kunnen schrijven, muziek maken en gesprekken te voeren die op hun beurt weer tot liedjes leidden. “Ik wilde dromen met een leeg blaadje” zegt de zangeres en vocal coach uit Veenendaal. “Zonder verwachtingen en kaders opgelegd door mezelf en anderen. Met als doel: iets moois maken, nieuwe samenwerkingen en inspiratie zoeken en groeien. Loskomen van de kaders. Op onderzoek.”
Dat onderzoek leidde naar een ‘klik’ met tekstschrijver en zanger Rokus Maasland. Met zijn eigen band The Bowery streeft hij al vanaf het begin naar open en eerlijke muziek. De samenwerking met Joke Buis maakte bij beiden nog meer los. “We zijn behoorlijk verschillend en dat maakt het juist zo interessant” aldus Joke. “Ik ben een ochtendmens, houd van sporten en rauwkost. Rokus houdt van whiskey, vuur maken en nachtbraken. Ik hou van blije muziek. Rokus neigt naar ‘dondere’ muziek. Toen we het allemaal combineerden in de liedjes, wisten we: dit moesten we opnemen en verder brengen!”
In de muziek van de single vinden de diverse stijlen van Joke en Rokus elkaar ook en ontstaat een nieuw geluid wat wellicht te omschrijven is als ‘Ilse DeLange meets Suzan & Freek’.

Naast het eerste duet (te streamen via https://lnk.fu.ga/jokebuisrokusmaasland_onderwegnaarjou) geeft Joke Buis twee theaterconcerten waar Rokus ook van de partij is en het nieuwe repertoire voor het eerst live zal klinken. Het eerste concert (2 juni in de Theaterbakkerhei in Gouda) is al uitverkocht. Er zijn nog kaarten beschikbaar voor het tweede in De Basiliek in Veenendaal op 10 juni: www.truetickets.nl/jokebuis.

In de loop van de komende maanden zal meer bekend worden gemaakt over de nieuwe muziek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *