Elbert Smelt op zoek naar de kerk van de toekomst in EO-podcast ‘Kerk & ik’

In de nieuwste podcast van de EO gaat zanger en presentator Elbert Smelt op zoek naar de toekomst van de kerk. ‘Kerk en ik’ is voor Elbert de allereerste podcast die hij maakt. Het wordt, naast de vragen die er zijn over de toekomst van de kerk, ook een persoonlijke zoektocht. In de podcast gaat hij in op vragen als: Heeft het concept kerk nog een toekomst? Wat is de essentie van kerk zijn? Hoe ziet de kerk van de toekomst eruit? En welke positieve ontwikkelingen zijn er te zien? Hij gaat daarvoor in gesprek met verschillende mensen; van zijn eigen familie tot zijn dominee en van theologen tot christelijke artiesten.

 

 

Elbert: “In de gesprekken die ik voor de podcast had met kerk-experts voelde ik mij al meerdere keren persoonlijk aangesproken, alsof ik m’n eigen publiek was. Ik krijg het gevoel dat mijn generatie aan zet is nu om te stoppen met zeuren op en over de kerk, maar om gewoon de kerk te ZIJN. Misschien zijn wij wel te veel gepamperd en te weinig ingeschakeld? Of hebben wij te weinig geleerd om een gezond geloofsleven te onderhouden en de kosten daarvoor te berekenen, zoals ik van Jan Wolsheimer leerde. Het is natuurlijk vaker zo dat je ergens aan begint en vol met meningen en vragen zit, maar gaandeweg anders leert kijken: In deze podcast neem ik de luisteraar mee in dat proces.”

Familie

In de eerste aflevering praat Elbert met zijn vader, dominee Leo Smelt en twee broers Johan en Niek over wat de essentie van kerk zijn is. Hij bekijkt hoe zijn wortels van invloed zijn op hoe hij vandaag de dag naar de kerk kijkt, want als zoon van een dominee heeft hij heel wat kerken gezien. Zijn vader praat over de band Trinity waar Elbert en zijn broers onderdeel van uitmaken. Hij is ervan overtuigd dat zijn zoons dankzij hun muziek bij God zijn gebleven.

Tweede aflevering

In de tweede aflevering van de podcast ‘Kerk & ik’ gaat Elbert naar zijn kerk ‘Hemelsbreed’ in Amsterdam. Dit is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor inwoners van de Bijlmer die voorganger Remmelt Meijer samen met anderen heeft opgezet. Remmelt schreef eerder het boek ‘Herkerken’ over de belangrijkste uitdagingen voor de kerk. In het Kerk-café van ‘Hemelsbreed’ praat Elbert met EO-collega Rachel Rosier en Remmelt Meijer over de vraag: ‘Wat is kerk zijn eigenlijk’?

Bekende christenen en de kerk

In de volgende afleveringen spreekt Elbert bekende christenen als Jan Wolsheimer, Alain Verheij, Reinier Sonneveld, Elly Zuiderveld en vele anderen. Elbert praat met hen over hun visie op de kerk en hoe de kerk van de toekomst er volgens hen uit zou moeten zien.

De eerste twee afleveringen van Kerk & ik zijn vanaf zaterdag 16 oktober te beluisteren via de bekende streaming-apps en op EO.nl/podcast

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *