Hanne de Vries (blog); Aanbiddingsmuziek niet altijd geestelijk

Er wordt regelmatig aan mij gevraagd: ‘Wat vind je belangrijker: het geestelijke aspect van aanbiddingsmuziek of het muzikale aspect?’  Ik vergelijk de verhouding tussen deze twee aspecten altijd met het grote gebod uit de bijbel en dan met name met de woorden ‘daaraan gelijk’:

Mattheus 22

36 ‘Meester, wat is het grootste gebod in de wet?’ 37 Hij (Jezus) antwoordde: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. 38 Dat is het grootste en eerste gebod. 39 Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.

Het eerste gebod is God liefhebben, het tweede – maar wel net zo belangrijk – is het liefhebben van je naaste als jezelf. Voor aanbiddingsmuziek geldt dat het geestelijke aspect, vanzelfsprekend, het eerste (en grootste) aspect is. Want zonder een hart dat God aanbidt, zonder een idee te hebben waar je mee bezig bent of – en dat is de ergste – zonder God zelf in de aanbidding te betrekken slaat het nergens op. Dan is het gewoon liedjes zingen en dat kunnen we ook in de kroeg of in een voetbalstadion doen.

Aanbiddingsmuziek begint met het geestelijke aspect: het besef en het verlangen om onze Schepper te aanbidden. Daarnaast hebben we het muzikale aspect. De kreet ‘het is allemaal voor de Heer, dus het maakt niet zoveel uit dat de muziek niet zo goed is’ is mij een gruwel! Heel leuk hoor dat zuster Miep en broeder Harry met een hart van goud en vol van de Heer, maar ook met een valse gitaar en een stem als van een kraai de aanbidding staan te leiden, maar als de rest van de mensen niet kunnen wachten totdat het ‘samen aanbidden’ eindelijk voorbij is omdat het niet om aan te horen is, is er natuurlijk weinig gewonnen. Het muzikale aspect is, hoewel het tweede ‘gebod’, gelijk aan het geestelijke aspect – het eerste gebod. Net als dat je God niet kan liefhebben zonder de mensen om je heen lief te hebben, zo kan je niet aanbidding leiden zonder dat te proberen op een muzikale manier zo goed mogelijk te doen.

Natuurlijk is het soms roeien met de riemen die je hebt. Het kan zo zijn dat je in een kleine kerk zit en dat er maar weinig muzikanten zijn. Laat staan goede muzikanten. Dat is waar, maar ik moedig alle muzikanten aan om heel erg goed te worden op je instrument. Ga oefenen! God verdient het en de mensen verdienen het! Maak muziek die functioneel en dienstbaar is. Houd het simpel en maak het mogelijk dat de mensen zonder al te veel afleiding van valse noten en verkeerde akkoorden de Heer kunnen aanbidden.

Ook voor kerkleiders en overige gemeenteleden geldt: investeer in je muzikanten! Moedig ze aan en geef ze tijd zich te ontwikkelen.

Om af te sluiten kom ik weer terug bij het eerste gebod en het geestelijke aspect van aanbiddingsmuziek. Ik moedig je aan om je leven meer en meer aan je Hemelse Vader toe te vertrouwen. Ik moedig je aan de zonde uit je leven te ruimen en zuiver te leven! Wees niet bang en laat God je omarmen met zijn genade. Er is meer dan genoeg van. En bovenal: ik moedig je aan om met meer passie dan ooit God te aanbidden in de kerkdiensten.

Hanne

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *